Тріумфальну арку в Парижі почали обертати тканиною: це ідея художника Христо Явашева

У Парижі розпочалися роботи з обертання Тріумфальної арки в рамках проєкту L’Arc de Triomphe, Wrapped. Ідея належить американському скульптору і художнику болгарського походження Христо Явашеву і його дружині Жанні-Клод де Гієбон.

Читайте також: Рейхстаг воскрес: Роботи Христо і Жанни-Клод

Арку обернуть у 25 тисяч квадратних метрів сріблясто-блакитної тканини із поліпропілену, який піддається переробці, та обв’яжуть червоною мотузкою. Реалізацією проєкту вартістю €14 мільйонів займається Володимир Явашев, племінник Христо. Задрапований монумент буде відкритий до початку жовтня, пише Reuters.

Проєкт L’Arc de Triomphe, Wrapped створювали майже 60 років. Христо разом зі своєю дружиною Жанною-Клод склали план обгортання Тріумфальної арки ще в 1962-му. Влада Парижа схвалила проєкт у 2017 році. Він був повністю профінансований Христо за рахунок продажу підготовчих малюнків і креслень, а також ранніх робіт й оригінальних літографій на інші теми. Реалізація ідеї спочатку мала відбутися навесні 2020-го, проте через пандемію коронавірусу плани довелося змінити.

Христо Явашев помер у 2020 році, Жанна-Клод — у 2009-му. Пара прославилася завдяки кільком масштабним проєктам із використанням тканини. У 1972-му Христо і Жанна-Клод перекрили помаранчевою завісою ущелину в Колорадо, а в 1995 році задрапували білою тканиною фасад німецького Рейхстагу. У 2016-му Явашев представив інсталяцію «Плаваючі стежки», що з’єднала острови Сан-Паоло і Монте-Ізола на озері Ізео з материком. Робота складалася з 2 тисяч скріплених між собою пластикових кубів, обгорнутих в яскраво-жовтий нейлон.


Фото: Geoffroy Van der Hasselt / AFP

Нове та Найкраще

6 191

652

581
929
Більше матеріалів