Іспанський університет закрив фотовиставку бійця «Азову» після скарги Шарія

Політехнічний університет Каталонії у Барселоні скасував виставку фотографій звільненого з російського полону бійця полку «Азов» Дмитра Козацького («Орест»). Приводом для цього стали нібито нацистські погляди автора.

Виставка знімків Дмитра з Азовсталі діяла в бібліотеці університету з 18 жовтня. У неділю, 13 листопада, виш повідомив, що роботи було вилучено і що організаторам «не було відомо про ідеологію автора». «Університет радикально відкидає нацизм та шкодує про ситуацію, що склалася», — йдеться в заяві.

Читайте також: Репортаж з Азовсталі: Будні українських бійців на знімках полоненого фотографа

Це сталося після скарги проросійського блогера Анатолія Шарія, якого в Україні підозрюють у державній зраді. В травні його затримали в Іспанії та заборонили виїзд з країни. Шарій опублікував у твіттері низку старих фотографій Дмитра та позначив акаунт університету. На одній зі світлин 2018 року зображена піца, яку приготував Козацький, зі свастикою з кетчупу.

Сам «Орест» у твіттері написав, що проти нього запустили кампанію з дискредитації. Він пояснив, що зробив ці знімки з метою висміювання меседжів російської пропаганди про нацизм в Україні. «Я видалив їх, коли зрозумів, що російські боти та „журналісти“ вирвали їх із контексту та неправильно витлумачили, — написав він. — Я ніколи не підтримував і не підтримую жахливі дії Третього рейху та Гітлера. Тим паче що нині ми боремося з прямою наступницею нацизму у світі — Російською Федерацією».

Дмитро Козацький у травні потрапив у полон до росіян, а у вересні його разом з іншими захисниками Маріуполя повернули додому в рамках обміну полоненими.

Нове та Найкраще

6 193

652

581
932
Більше матеріалів