Прихильники Довженко-Центру організували конкурс плакатів під київським судом

У Господарському суді міста Києва 29 листопада відбулося перше підготовче засідання у справі щодо скасування наказу Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру. Під судом зібралися члени команди центру, представники кіноспільноти та журналісти. Нового тимчасово виконуючого обов’язки очільника Довженко-Центру Андрія Алферова на засіданні не було, повідомили у пресслужбі установи.

Представники звільненої гендиректорки центру Олени Гончарук подали заяву про залучення її до справи в якості третьої особи. Представник Держкіно мав зауваження до цього та взяв час на вивчення питання. Через це суддя перенесла засідання на 20 грудня.

У цей час під судом провели акцію підтримки Довженко-Центру. Учасники принесли плакати та маски з портретами Олександра Довженка, Сергія Параджанова, Івана Миколайчука й інших кінодіячів. Співорганізаторами акції виступили Українська гільдія режисерів і команда Довженко-Центру.

dovzhenko-court-by-liza-akulova (7)
Фото: Ліза Акулова
dovzhenko-court-by-liza-akulova (4)
Фото: Ліза Акулова
dovzhenko-court-by-liza-akulova (10)
Фото: Ліза Акулова
dovzhenko-court-by-liza-akulova (5)
Фото: Ліза Акулова
dovzhenko-court-by-liza-akulova (1)
Фото: Ліза Акулова
dovzhenko-court-by-liza-akulova (3)
Фото: Ліза Акулова
dovzhenko-court-by-liza-akulova (8)
Фото: Ліза Акулова
dovzhenko-court-by-liza-akulova (6)
Фото: Ліза Акулова
dovzhenko-court-by-liza-akulova (9)
Фото: Ліза Акулова
dovzhenko-court-by-liza-akulova (2)
Фото: Ліза Акулова

У серпні Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. Після цього центр подав позов до суду з вимогою скасувати наказ, назвавши його спробою ліквідувати національний кіноархів. У листопаді Держкіно звільнило гендиректорку Довженко-Центру Олену Гончарук, призначивши замість неї спочатку Юлію Каждан, а згодом кінокритика Андрія Алферова. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що реорганізацію Довженко-Центру вирішили зупинити.

Довженко-Центр є найбільшим кіноархівом України, де зберігається понад 10 тисяч найменувань фільмів, документи з історії вітчизняного кіно і музейні експонати. У структурі установи діють фільмофонд, кіноархів та музей кіно, медіатека, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», лекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
934
Більше матеріалів