Журналісти Мстислав Чернов і Василіса Степаненко отримали престижну британську премію

Відеожурналіст Мстислав Чернов і продюсерка Василіса Степаненко стали переможцями однієї з найпрестижніших премій світу для медіа — британської Royal Television Society Awards 2023. Обоє працювали в Маріуполі у складі команди Associated Press на початку повномасштабного вторгнення.

Чернов переміг у номінації «Оператор року» за висвітлення подій в Маріуполі. Він уже всьоме потрапляє в число номінантів RTS і втретє здобуває нагороду: у 2015-му він став найкращим у категорії «Молодий талант року», а у 2016-му — «Оператором року». Мстислав не зміг потрапити на урочисту церемонію, адже зараз знаходиться під Бахмутом. Його промову зачитав віцепрезидент AP Дерл Маккрадден.

Василісу Степаненко назвали «Молодим талантом року». Журі відзначило її репортажі з Ізюма, де вона дебютувала як операторка, та розслідування про події в Маріуполі. Для Степаненко це перша номінація RTS. «Вона продемонструвала дивовижну хоробрість і неймовірну завзятість, — вважають організатори премії. — Усе, що ми знаємо про жахливі події в Маріуполі, почалося з її роботи, їй тоді було лише 22 роки. Дивовижна молода журналістка».

Ще у двох номінаціях — «Висвітлення міжнародних новин» і «Ексклюзив року» — відзначили фільм Чернова «20 днів у Маріуполі». Він створений із матеріалів, що були вивезені з оточеного росіянами міста. У січні документальна картина здобула нагороду на кінофестивалі «Санденс».

Читайте також: «Досі не вірю, що був там»: Євген Малолєтка — про Маріуполь та фотографії, які шокували весь світ

Крім Степаненко і Чернова в команді був також фотограф Євген Малолєтка. Утрьох вони висвітлювали облогу Маріуполя до 15 березня, коли залишили місто через гуманітарний коридор. Вони були останніми журналістами в місті. За свою роботу українці отримали низку нагород, серед яких премія «Репортерів без кордонів».

RTS заснована Королівським телевізійним товариством Великої Британії — найстарішою телевізійною спільнотою у світі, створеною 1927 року. Нагороду вважають золотим стандартом досягнення для журналістської спільноти.

Нове та Найкраще

6 312

711

619
974
Більше матеріалів