Екоактивістам, які пошкодили скульптуру Дега у Вашингтоні, загрожує до 5 років тюрми

Двом активістам, які наприкінці квітня пошкодили скульптуру Едгара Дега у Національній галереї мистецтва у Вашингтоні, висунули офіційні звинувачення. Їм загрожує до п’яти років ув’язнення та штрафи в розмірі до $250 тисяч, пише The Art Newspaper.

Акцію 27 квітня провела група Declare Emergency, двоє членів якої вимастили фарбою захисний корпус і постамент скульптури Едгара Дега «Маленька чотирнадцятирічна танцівниця» (1880). Вони вимагали від президента США оголосити надзвичайний кліматичний стан і зупинити видачу дозволів на видобуток горючих корисних копалин. Активістів затримали — ними виявилися 54-річний Тім Мартін з Північної Кароліни та 53-річна Джоанна Сміт із Нью-Йорка.

Протестувальники здалися американській владі 26 травня. Офіс прокурора США в окрузі Колумбія звинувачує їх у змові з метою вчинення злочину проти країни та пошкодженні власності Національної галереї мистецтва. Збитки від акції оцінили у $2,4 тисячі: скульптуру знімали з експозиції на десять днів.

«Джоанна та Тім ненасильницьки виступили згідно з Першою поправкою, щоб запобігти загибелі цивілізації — мистецтва, літератури, музики — і підтримати верховенство права. Вони не є справжніми злочинцями», — зазначили у Declare Emergency.

Цей інцидент є першим резонансним випадком пошкодження мистецького твору у США з боку кліматичних активістів. Минулого року подібні акції відбувалися передусім у Європі та Великій Британії, де протестувальники приклеювали себе до картинних рам або обливали твори різними рідинами.

Нове та Найкраще

6 200

655

583
937
Більше матеріалів