«Чим більше обмежень, тим краще»: Переможниця «Укрсучфото» Яна Кононова
Докторка філософії у соціології, захистила дисертацію з антропології сучасності Бруно Латура. Відвідувала семінари Саші Руденскі (Весліанський університет) та закінчила курс «Створення фотокниги» від американської організації Image Thread Collective, організовані школою Віктора Марущенка.
Яно, як ти від філософії перейшла до фотографії?
Моя дисертація була присвячена новій теоретичній орієнтації, що ставила під питання методи соціальної критики, тобто точку зору, згідно з якою все можна пояснити соціальними відносинами, інститутами та стереотипами. У цій орієнтації знову виникає інтерес до реальності, колись «вигнаної» з теорії.
Після захисту дисертації мені стало цікаво, що відбувається у мистецтві, яке не було б коментарем до соціально-критичної теорії, впливової до 1990-х років. Я подумала, що це може бути фотографія та кіно, тобто ті практики, які «приречені» до виробництва зображень. Як сказав Данило Ткаченко у своєму інтерв’ю, фотографія — це гетто, де досі незрозуміло навіщо робиться величезна кількість зображень. Мені стало цікаво, як влаштоване це «гетто», де люди займаються тим, чим займатися вже «не прийнято», що навіть, можливо, вважається моветоном з точки зору соціальної критики.
Що тебе цікавить у фотографії?
Мене цікавить робота із образом. Мені цікаво, як він виникає і які умови мають це супроводжувати. Але це не теоретична, а експериментальна практика.
Мені подобається німецький термін Unheimlichkeit, що не має адекватного аналогу і невдало перекладається іншими мовами як «моторошне» (creepy). Мені здається, що він найточніше визначає роботу з образом. Корінь heim означає «домашнє», «звичне»; суфікс keit перетворює його на іменник; un — негативна частка. Основна ідея цього терміну в тому, що нам стає не по собі не від зіткнення з чимось невідомим та чужим, а навпаки, з тим, що нам добре знайоме. Так от, мені здається, що образ виникає в цьому самому місці — на матеріалі повсякденного, звичайного, яке раптом перестає бути впізнаваним.
Як розпочався проєкт Under the weather?
Я живу біля Трахтемирівського заповідника, у Григорівці — одному з вцілілих після затоплення під час будівництва Канівського водосховища сіл. Якось, спустившись до магазину, де місцеві жителі обмінюються новинами, я почула, що один із них пропонує подивитися на «погоду біля танка». Танк стоїть на височині біля в’їзду в село як пам’ятник боям за Букринський плацдарм, що проходили тут. Я вирушила туди, і з цієї дивної парадоксальної мотивації розпочався мій проєкт.
Мене й раніше цікавило те, як погода мобілізує людину, її внутрішнє життя: вона збуджує, знерухомлює, позбавляє сили. Вираз «погода біля танка» став тригером — напевно, тому, що тут значення погоди змінювало сенс, відсилаючи вже не до природного порядку речей, а до чогось зробленого і тому підключеного до джерела тривоги.
Я назвала проєкт Under the weather. Це англійська ідіома, яка по відношенню до стану людини означає щось на зразок несамовитості, неспроможності, випадіння з природного перебігу подій. У психічному регістрі це випадіння, як на мене, співвідноситься з меланхолією — і я почала досліджувати її образи. При цьому мене цікавить візуальна інтерпретація меланхолії, яка не збігається ні з її філософським, ні з медичним значенням. Мені хотілося б залишити у просторі цієї інтерпретації не шанс для уяви чи фантазії, а деяку невизначеність, яку неможливо нічим заповнити.
Пізніше виник ще один мотив. Мені зустрілася легенда про те, що в битві при Барнеті в 1471 році прихильники будинку Йорків обдурилися туманом, який був викликаний чарами ченця Банджі (у цій битві вони, до речі, виграли). І я замислилася, як завдяки штучному характеру туману змінюється значення історичного факту: деяка спільнота випадає із загальної конвенційної історії, отримуючи невизначений статус («зникнення» з зони видимості), але водночас її приватна історія визначається тепер ставленням до туману, який стає немов додатковою сценою. І мій проєкт — це спроба показати відносини «невизначеної» спільноти та погоди. Така практика повністю відрізняється від біографічного й історичного методів дослідження, які безпосередньо пов’язують людей із цією місцевістю.
Перший твій проєкт був присвячений конкретній особистості та конкретній місцевості, де вона живе. Це теж Григорівка?
Так, я їжджу туди вже близько 10 років, а постійно живу близько півтора року. У 2017-му я почала знімати свою сусідку Лолу, з якою познайомилася завдяки Віктору — режисерові театру, що колись існував там.
Уже тоді я замислилася, чому вона мене хвилює, чому мені хочеться знімати її, — адже не тому, що вона живе поруч і з нею найпростіше домовитися. Я зрозуміла, що мене в ній цікавить тип сексуальності, який потрапляє в якусь невизначеність: не можна сказати, що Лола слідує якимось гендерним ролям, але водночас вона не є представницею емансипованих кіл. У її сексуальності є двоїстість, яка, скоріше, належить до таємничості чи невизначеності статі як такої, щодо якої культура змушена постійно виробляти якісь зразки сексуальної поведінки. Але нам вони дістаються вже готовими, а в її випадку цього готового шаблону просто немає.
Ти створювала портрети людей, досліджуючи образи меланхолії. Твої герої схильні до неї чи це все сконструйовано?
Ні, мені здавалася цікавою якась людина, і я домовлялася з нею чи з ним про зйомку. Меланхолія тут і є постановкою, і ні: я чекаю, коли у процесі роботи людина раптом відокремлюється від себе відомої.
Мені здається, що я знімаю не портрети, а історію, яка стоїть за певною людиною, але про яку сама вона ніби нічого не знає: вона не співвідноситься ні з її особистістю, ні з біографією, ні з фактами дійсності. Точніше, я орієнтована на зустріч із такою історією, але до неї неможливо підготуватися.
При цьому мені важливо не спекулювати на маргінальному чи екзотичному контексті, оскільки його використання передбачає, що є один світ і є місце, де можна жити не за його правилами. Для мене ця романтична ідея позбавлена сенсу — світи скрізь, і вони різні.
Так, у сучасній фотографії дедалі частіше критикують екзотичний, спекулюючий погляд на маргінальні групи. Як ти вибудовувала стосунки із героями проєкту?
У фотопрактиці існує термін TFP — «час за відбитки», який регулює етичні відносини між моделлю та фотографом. Але для мене тут криється неоднозначне питання, тому що цей формат маскує сам факт, що фотографія є угодою. Для деяких людей, з якими я стикалася, взагалі не існує такої абстракції, як «час»: усе, що вони мають для обміну, — це «вони самі».
Часто потрапляєш у ситуацію, регульовану не прозорими абстрактними конвенціями чи готовими етичними схемами, про існування яких хтось до тебе подбав, а голою економікою бажання — твого та людини, що чомусь погодилася опинитися перед камерою. А бажання та його закони непрозорі, і тут питань набагато більше, ніж відповідей.
Мій добрий знайомий, коли я запропонувала йому попрацювати разом, сказав, що почувається дуже дивно і вкрай незатишно. Але саме цей дискомфорт, на його думку, відповідає за створення специфічності фотографічної ситуації (певного «затемнення»), в якій щось може виникнути.
З пейзажами легше — не потрібно просити дозволу на зйомку. Але вибір, що і як зняти, тим не менше не стає простішим. Які образи ти шукала у пейзажі?
Оскільки сама ідея проєкту розпочалася з фрази «погода біля танка» і цією погодою був туман, я почала працювати з туманними ландшафтами. Мені цікаво, як туман змінює звичну оптику і виявляє найменші деталі, які досі не мали значення, але раптом набули сенсу.
У проєкті, присвяченому Лолі, мене цікавило, як зламана геометрія берегової лінії, занедбані квітучі сади та дивні інсталяції на дні ярів (ліс був посаджений після війни і виріс нерівномірно) могли посилити ідею проєкту. Мене приваблювала неприродність природи — як коли б вона розігрувала саму себе.
І останнє, технічне питання: чому ти працюєш із плівкою та середнім форматом?
Я використовую звичайне природне світло, плівку — все, що є максимально наближеним до дійсності. Я не намагаюся перебільшувати або використовувати спеціальні прийоми. Статичність камери та обмеження волі, коли ти зі штативом прикріплений до одного місця, дозволяють працювати з планом тривалостей, відмінним від того, коли ти орієнтована на зйомку моменту.
Мені подобаються роботи фотографів, які знімають на середній та великий формат, — наприклад, пейзажі Авоїски ван дер Молен, начебто вперше побачені очима астронавта. Її роботи є чудовим прикладом усунення звичного щодо себе самого. Або зовсім мінімалістичні образи Кольєр Шорр.
Чим аскетичніші засоби і більше обмежень, тим для мене цікавіша ситуація.
З 27 квітня до 12 травня у київській галереї Dymchuk Gallery пройде виставка Яни Кононової Under the weather.
«Укрсучфото» — премія за досягнення у фотографії, започаткована журналом Bird in Flight. Ідея номінації «Відкриття року» — підтримати перспективних авторів-початківців, чиї проєкти поки що не відомі широкій аудиторії. До журі номінації увійшли 14 експертів, серед яких засновник артцентру «Я Галерея» Павло Гудімов, фотограф і художник Саша Курмаз, засновники видавництва BOOKSHA Ярослав Солоп і Михайло Букша та інші.
Партнер премії — Panasonic в Україні.