Фонд Енді Воргола програв справу про авторські права проти фотографки Лінн Голдсміт

Фонд Енді Воргола програв боротьбу за авторські права у Верховному суді США, який ухвалив рішення на користь фотографки Лінн Голдсміт. Вона звинувачувала художника у використанні без дозволу її портрета співака Прінса у роботі «Помаранчевий Прінс», пише The Guardian.

Верховний суд залишив чинним рішення суду нижчої інстанції про те, що роботи Воргола, засновані на фотографії Голдсміт, не є добросовісним використанням твору, захищеного авторським правом. Для визначення добросовісного використання суди розглядали, чи має новий твір «трансформаційну» мету, таку як пародія, просвітництво чи критика.

У 1981 році Голдсміт влаштувала фотосесію з Прінсом для журналу Newsweek, але знімки так і не опублікували. У 1984-му виданню Vanity Fair було надано право використовувати одну зі світлин фотографки для ілюстрації, яку журнал замовив Ворголу. Художник створив серію різнокольорових портретів співака на основі знімка. Предметом суперечки стала його робота «Помаранчевий Прінс».

Читайте також: Ніч із Ворголом: Вечірки Нью-Йорка 1970-х

Фотографка дізналася про це лише у 2016 році, коли Vanity Fair перевидав роботи Воргола у зв’язку зі смертю Прінса, та звинуватила художника у використанні її фото без дозволу. У 2017-му Голдсміт подала зустрічний позов до Фонду Енді Воргола після того, як той попросив суд визнати, що роботи не порушують її авторські права. Два роки тому Апеляційний суд другого округу США визнав Енді Воргола винним у незаконному використанні фотографії Прінса. Тоді фонд митця, який помер у 1987-му, оскаржив рішення.

Цього тижня суд у Нью-Йорку відмовився закрити справи проти американського художника Річарда Прінса, якого фотографи Дональд Грем і Ерік Макнетт звинувачують у порушенні авторського права. Процес триває вже вісім років.

Нове та Найкраще

6 161

644

575
917
Більше матеріалів